A life.hu és az Algoflex Forte bemutatja:

A nyár legjobb sztorija

Lehetett volna...

Ne maradj le egy kínzó fejfájás miatt

A nyár legkegyetlenebb arca: így éld túl a munkát a hőségben!

Hiába van már a legtöbb munkahelyen klímaberendezés, útközben nem mindig tudjuk elkerülni a hőséget. Sőt, számos olyan munkahely van, ahol a legnagyobb forróságot kell elviselnie a dolgozóknak. Érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, hogyan lehet megbirkózni a meleg időjárással akkor, ha munkával töltjük a nyarat.

Sokan járnak kerékpárral, tömegközlekedéssel dolgozni vagy éppen olyan autóval, amelyben még nincsen légkondicionáló berendezés. De rengetegen akadnak olyanok is, akik az egész napot forróságban töltik munka közben is. Fontos, hogy odafigyeljünk néhány dologra, amely megvédhet minket a napszúrástól, és attól, hogy elviselhetetlenek legyenek a mindennapok.

Megfelelő folyadékbevitel

Nagyon fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Ne várjunk az ivással addig, amíg beérünk a munkahelyre, hiszen útközben is megszédülhetünk. Mindig legyen a táskában egy kis víz, soha nem lehet tudni, mikor tör ránk a kínzó szomjúság. Emellett kerüljük a hőségben a cukros és szénsavas üdítőket, de jól eshetnek a testünknek például a levesek és a tejtermékek is. A jéghideg víz nem mindig tesz jót a felhevült szervezetnek, legyünk óvatosak!

Forrás: Shutterstock

Tartsunk több és hosszabb szüneteket!

Gondoljunk csak a pékekre, szakácsokra vagy azokra, akik mezőgazdasági munkát végeznek. Nemcsak a tűző nappal, hanem sokszor a nagyon magas páratartalommal is meg kell küzdeniük. A nyári hőségben érdemes kicsit átalakítani a munkarendet annak érdekében, hogy több szünetet tudjunk tartani. Rövidebb munkaperiódusokra és több, árnyékban, hűvösben töltött pihenőidőre van szüksége a szervezetnek.

Ruházat, hajviselet

Igyekezzünk világos színeket választani és olyan anyagokat, amik légáteresztőek, nem feltétlenül testhez simulóak. Természetesen ez abban az esetben lehetséges, ha nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. Ha sokat tartózkodunk a napon, érdemes széles karimájú kalapot viselni annak érdekében, hogy megvédjük magukat a napszúrástól, bőrünket pedig kenjük be a megfelelő fényvédőkrémekkel, hogy a napégés se keserítse meg az esti pihenést. A hőségben pedig a hosszú hajú hölgyeknek sem kell hősködni: tűzzék fel a lobogó hajkoronát! Rengeteg kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat.

Forrás: Shutterstock

Hűtés munka közben is

Sokan tapasztalják, hogy a hőségben romlik a koncentráló képességük, így ha lehetőség van rá, érdemes a napon, melegben dolgozóknak is bizonyos időközönként légkondicionált vagy legalább ventilátorral felszerelt helyiségbe húzódni. Sokat segíthet a tarkóra, nyakra tett vizes törölköző, vagy a csuklóra kötött, szintén hideg vízzel átitatott kendő is. Igyekezzünk gyakrabban megmosni az arcunkat, hűteni a testünket.

A nyári forróságban olykor tömegközlekedni is igazi kín, a napon, melegben dolgozóknak pedig szinte soha nincs részük abban, hogy légkondicionált helyiségben élvezzék a hűvös levegőt. Éppen ezért fontos odafigyelni a szervezet adta jelzésekre, és arra, hogy megelőzzük a napszúrást, a napégést és a rosszulléteket.

Te hogyan enyhíted a forróságot munkába menet?
81%
4%
15%
Szavazok

Kapcsolódó cikkek