A life.hu és az Algoflex Forte bemutatja:

A nyár legjobb sztorija

Lehetett volna...

Ne maradj le egy kínzó fejfájás miatt

A nyári szünet legnagyobb kihívásai szülőként

Szülőként az a legnagyobb öröm, ha gyermekeinkkel tölthetjük az időt. Strand, nyaralás, egyéb programok, ám sajnos kevesen tehetjük meg, hogy a kicsöngetésbe ne keveredjen némi aggodalom. Sok szülőpár külön veszi ki a szabadságát, bevonja a nagyszülőket, táborokba küldik a gyerkőcöket, és próbálnak sort keríteni egy külföldi vagy belföldi nyaralásra is. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak.

A nyári vakációt minden iskolás gyerek várja, a szüleik azonban már kevésbé. Kevés olyan munkahely van, ahol tolerálják, hogy az ember 2 hónap szabadságra menjen, akkor hát miként lehet megoldani, hogy a gyerekek megfelelő keretek között töltsék a nyarat? A nagyobbakat, akár még otthon is lehet hagyni, meg lehet bennük bízni, hogy barátaikkal elmenjenek ide-oda, de a kisebbek, netán ovis korú gyerkőcök esetén – akiknél szintén van nyaranta 4 hét szünet – már sokkal nehezebb a helyzet. Persze lehet kérni elhelyezést másik óvodában, de aki csak teheti, inkább nem küldi a 4-5 évesét teljesen idegen helyre, és nem szívesen bízza idegen óvónőkre.

Íme a Nike találmányaForrás: : Shutterstock

Szabadságok

Az átlagos 20-25 napos szabadnapok kivétele nem olyan egyszerű, hiszen a legtöbben nyáron szeretnék kihasználni ezt az időt, így gyakran azon kaphatjuk magunkat, hogy a munkafolyamatok miatt nem tudjuk egyben, vagy épp akkor kivenni, amikor mi szeretnénk. Az se túl optimális, ha anya és apa külön-külön mennek szabadságra, így akár lefedve a szünet java részét, hiszen ez azt jelenti, hogy évközben már csak a betegszabadságban bízhatnak, továbbá nyáron csak hétvégenként lehet együtt a család. Ez pedig nem jó.

Íme a Nike találmányaForrás: : Shutterstock

Táborok

A kisebbek számára napközis jellegűek tömkelege áll rendelkezésünkre, kérdés, hogy ki mennyit akar és tud ezekre szánni. Vannak játszóházas, úszó, állatkertes, nyelvi, zenei és sporttáborok, ezek mindegyike mókát és kacagást, no meg persze fejlesztést ígér. A gyerek az egy hét per átlagosan 18-25 ezer forintért cserébe sokat rajzolhat, kézműveskedhet, új ismeretekkel gazdagodhat, új énekeket tanulhat, ismerkedhet a vízzel, az adott nyelvvel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy lényegében minden tábor arról szól, hogy a gyerek felügyelet mellett élvezhesse a nyár adta felszabadult és gondtalan időtöltést. Épp ezért ne várjuk el, hogy 5 nap alatt a gyerek majd kiselőadást fog tartani angolul, vagy épp nulla alappal megcsinálja a tripla hátra szaltót. A nagyobbak már ottalvós, vidékre utazós táborokat is választhatnak, melyek segíthetnek az önállóság megélésében.

Íme a Nike találmányaForrás: : Shutterstock

Akármelyik fajta mellett is döntsünk, az első ilyen élmény mindig kicsit félelmetes a szülők számára. Természetesen a gyerekek is el-elpityereghetik magukat a 2-3. nap környékén, de őket az új és impulzív környezet, a programok, a kedves felnőttek és gyerekek ezen hamar átsegíthetik. Mi szülők – elsősorban az anyák - azonban izgulunk, hogy vajon annyira figyelnek-e rájuk, ahogy azt mi magunk is tennénk, szereztek-e barátokat, valóban élvezik-e az ottani foglalkozásokat… Sosem szabad elfelejteni, hogy amit a szülőn lát a gyermek, azt fogja letükrözni. Ha anya sírva viszi a buszhoz, vonathoz, vagy épp a napközis tábor kapujában szinte már bocsánatot kér, hogy nem ő fog rá vigyázni, úgy a gyerek is rosszul fogja viselni a kialakult helyzetet.

Családi nyári szünet

A táborokkal, nagyszülős felvigyázással együtt is lesz időnk egymásra, melyet mindenki szeretne tartalmasan eltölteni. A hagyományos nyaralós, kirándulós és strandolós programokon kívül ne zárkózzunk el a kulturális lehetőségek elől se. Kössük össze a pihenést és kikapcsolódást a gondolkodással és szórakozással. Egy múzeumlátogatás is lehet élvezetes, ha közben ki kell tölteniük egy, előzőleg általunk összeállított, témába vágó kvízt. Ezzel ösztönözzük őket, hogy figyelmesen járják végig a kiállítást, másrészt tornáztatjuk az agyukat. A legjobb ezt a nyári szünet utolsó heteire tartogatnunk, így nem fog hirtelen rázuhanni az újbóli iskolai elváráscsomag, és rengeteg plusz élménnyel, tudással gyarapodhat.

A legfontosabb azonban, előre megtervezni, hogy mikor és ki fog vigyázni a gyermekünkre, valamint felírni, hogy milyen programok jöhetnek számításba.

Szülőként neked mi okozza a nyári szünetben a legnagyobb kihívást?
31%
18%
50%
Szavazok

Kapcsolódó cikkek