A life.hu és az Algoflex Forte bemutatja:

A nyár legjobb sztorija

Lehetett volna...

Ne maradj le egy kínzó fejfájás miatt

Strandröpi vagy úszás? Neked melyik a kedvenc nyári sportod?

Imádjuk a szabadtéri sportokat, nyáron ráadásul a kedvenc helyünkön, a strandon űzhetjük ezeket. Miért érdemes kipróbálni őket, és mire kell odafigyelni, ha nagy melegben sportolunk? Íme, nyári mozgástippjeink!

Strandröpi

Talán kívülről laza szórakozásnak tűnik, a röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveli. Mivel a kar- és a lábmunka ugyanolyan fontos, így az egész testet átmozgatja, formálja a karokat, a combokat, a popsit. A strandröplabdát hivatalosan két fős csapatok játsszák, de természetesen ahhoz igazítsátok a csapatok számát, ahányan vagytok. A mérkőzések maximum három játszmából állnak, az a csapat győz, aki előbb nyer két játszmát. A játszmákat 21 pontig, illetve az utolsót 15-ig játsszák.

A röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveliForrás: : Thinkstock

Tudtad?

A strandröplabda az 1920-as években alakult ki Kaliforniában. Igazi világhódító útra a 60-as években indult, amikor Marilyn Monroe és Kennedy elnök is a sportág támogatói lettek, és rendszeresen kijártak a meccsekre.

Mivel a játék alatt folyamatosan napon vagytok, érdemes odafigyelni néhány dologra. Ha lehet, ne a legnagyobb déli melegben játsszatok, hanem késő délután. Ha nagyon tűz a nap, legyen minden csapatban egy cserejátékos, így váltásban tudtok az árnyékban pihenni egyet. Emellett nagyon kell figyelni a folyamatos hidratálásra is: „Nem azt kell megvárni, hogy szomjas legyél, mert az már annak a jele, hogy baj van. Nyáron egyébként is érdemes többet inni, mint az év többi időszakában, de ha melegben sportolsz, akkor ezt jelentősen növelni kell" - mondja Nagy Amarilla aerobikoktató, aki más jó tanáccsal is szolgált azoknak, akik rendszeresen sportolnak nyáron: „Ha melegben edzünk, többet izzadunk, így sokkal több ásványi anyag távozik a szervezetből, mint normál esetben. Ezért érdemes a sófogyasztás növelésére különösen figyelni. Ezzel nem azt mondom, hogy sózzuk agyon az ételeket, de érdemes például sótartalmú leveseket készíteni ebédre, akár vacsorára."

Tipp

Ha csak ketten vagytok, de szeretnétek aktívan pihenni a strandon, akkor készüljetek két tollasütővel és tollaslabdával. Ez is egy szuper játék, amit érdemes kipróbálni!

Úszás

Talán hihetetlenül hangzik, de a legjobb kalóriaégető sportok között az úszás vezeti a sort, így ha évközben nem is jársz uszodába, nyáron mindenképpen érdemes nagyokat úszni. Ez az a sport, ami tényleg minden porcikát átmozgat, szép tartást, erős izmokat, jó állóképességet ad, és mindezt anélkül, hogy megterhelné az ízületeket. A technikára fontos figyelni, a fejkitartott mellúszást például el lehet felejteni, mert nagyon megterheli a nyakat.

Nyáron a strandon mindig lazábban viselkedünk, mint általában, aminek persze így is kell lennie, hiszen ez a nyaralás, a kikapcsolódás ideje. A sportolásnak azonban ebben az esetben is vannak szabályai, amiket fontos betartani. Ne menjünk a vízbe úszni például nagy evések, vagy fröccsözés után. A kiadós napozás után feltétlenül lassan mártózzunk meg a vízben, hiszen a testünk nagyon felhevült. Mindig csak annyira menjünk mélyre, amennyire biztos az úszótudásunk.

A röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveliForrás: : Thinkstock

Kapcsolódó cikkek